Blat narożny do kuchni – o czym pamiętać?
Blat narożny do kuchni okazuje się prawdziwym wybawieniem zwłaszcza w niewielkich wnętrzach. Pozwala on na ergonomiczne wykorzystanie dostępnego miejsca, w związku z czym zyskujesz dodatkową przestrzeń roboczą. Ponadto pod blatem narożnym do kuchni możesz zamontować odpowiednio dobraną szafkę narożną. W ten sposób otrzymujesz w pełni zagospodarowany kąt, w którym możesz przechowywać np. produkty spożywcze, sprzęty kuchenne albo porcelanę. Obecność blatu narożnego ułatwia również podzielenie pomieszczenia na pomniejsze strefy. Należy jednak pamiętać, że blat narożny przeważnie posiada ograniczony dostęp do naturalnego światła, w związku z czym trzeba zadbać o właściwe doświetlenie przestrzeni. O czym jeszcze warto pamiętać podczas wyboru blatu do kuchni?
- Materiał – stanowi jeden z najważniejszych kryteriów wyboru blatu do kuchni. To właśnie od wykorzystanego materiału zależy trwałość blatu, jego odporność na poszczególne warunki, a często także wygląd. W dalszej części artykułu znajdziesz listę najczęściej stosowanych materiałów.
- Styl – jeżeli marzy Ci się kuchnia w określonym stylu, ogromny wpływ na ostateczny wygląd pomieszczenia ma blat w kuchni. Znaczenie ma tu zarówno materiał wykonania, jak i kolor czy struktura blatu. Przykładowo blaty do kuchni w stylu rustykalnym najczęściej wykonane są z drewna albo drewnopodobnej płyty, z kolei przy industrialnym wystroju doskonale sprawdzają się metalowe albo kamienne warianty.
- Dopasowanie – blat w kuchni musi też zwyczajnie pasować do wielkości pomieszczenia. Przed zamówieniem blatu trzeba porządnie wymierzyć kuchnię i zastanowić się nad tym, czy lepszym wyborem będzie gotowy produkt czy blat robiony pod konkretne wymiary.
Blat prosty do kuchni – popularne rozwiązania
Jaki blat do kuchni (https://www.fabrykamebli.pl/44-konfigurator-blatow) sprawdzi się najlepiej? Zapraszamy na nasz krótki przegląd najpopularniejszych blatów do kuchni.
- Blat laminowany – to najczęściej kupowane blaty do kuchni. Są tworzone z płyt wiórowych MDF, które są następnie pokrywane warstwą laminatu. Ich główną zaletą jest bardzo duża różnorodność. Są dostępne w szerokiej gamie kolorów i wzorów, dzięki czemu można je dopasować praktycznie do każdego stylu. Za ich popularność jest też odpowiedzialna przystępna cena. Są tańszą alternatywą dla blatów drewnianych, szklanych czy kamiennych. Blaty laminowane są lekkie i łatwe do samodzielnego montażu. Wobec tego jakie są wady? Laminat jest podatny na powstawanie przypaleń i odprysków. Nie sprawia problemów w czyszczeniu, jednak nie jest tak wytrzymały jak blaty wykonane z droższych materiałów.
- Blat kamienny – w tej kategorii powodzeniem cieszą się m.in. blaty wykonane z granitu, marmuru oraz kwarcytu. Jaki blat w kuchni spisze się najlepiej? Granit wykazuje dużą odporność na działanie wysokich temperatur. Jest także odporny na uszkodzenia mechaniczne. Marmur jest wybierany przede wszystkim przez swój szlachetny wygląd, jednak w porównaniu do blatów granitowych i kwarcytowych jest mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne, a przy tym wykazuje wyższą chłonność. Kwarcyt naturalny słynie z wysokiej trwałości. Jest odporny na zarysowania oraz działanie wysokich temperatur. By służył przez lata i zachował odporność na działanie wilgoci i plam, należy go odpowiednio zaimpregnować. Blaty kamienne nie należą do najtańszych, za to dobrze się sprawdzają przez długi czas.
- Blat drewniany – jest kupowany m.in. za sprawą swojego szlachetnego wyglądu. Naturalne drewno ze swoim widocznym usłojeniem dodaje wnętrzu niepowtarzalnego klimatu. To idealne dopełnienie m.in. klasycznego oraz rustykalnego wystroju. Jednak jeżeli decydujesz się na drewniany blat, koniecznie pamiętaj o impregnacji materiału. W przeciwnym przypadku materiał może chłonąć wilgoć, a w konsekwencji puchnąć i odkształcać się. Ponadto drewno jest podatne na zarysowania i wchłanianie plam. Właśnie dlatego nie może się obyć bez odpowiedniego impregnatu. Jest to jeden z droższych rodzajów blatu, choć wypada taniej niż np. większość blatów kamiennych.
- Blat stalowy – blaty ze stali nierdzewnej stanowią najczęstszy wybór w punktach gastronomicznych. Wszystko ze względu na trwałość oraz odporność na zaplamienie materiału. Stal jest łatwa do utrzymania w czystości, dzięki czemu na jej powierzchni nie gromadzą się zarazki. Minusem jest fakt, że na tego typu blacie są widoczne zarysowania. Stalowe blaty najczęściej są dostępne na specjalne zamówienie. W mieszkaniach pasują zwłaszcza do wystroju w stylu industrialnym i nowoczesnym.
- Blat ceramiczny – bazą jest płyta cementowa, która zostaje obłożona płytkami ceramicznymi. To rzadko stosowane rozwiązanie, choć posiada ono sporo zalet. Płytki ceramiczne są dostępne w szerokiej gamie kolorów i wzorów, dzięki czemu świetnie pasują do rozmaitych stylów. Znakomicie akcentują styl śródziemnomorski, ale idealnie sprawdzają się też w nowoczesnych wnętrzach. W przypadku ceramicznego blatu widoczne są łączenia pomiędzy poszczególnymi płytkami, co dla jednych będzie zaletą, a dla innych wadą. Największym minusem tego typu rozwiązania jest podatność na pęknięcia. Trzeba szczególnie uważać m.in. przy stawianiu na blacie ciężkich misek czy garnków.
Mamy nadzieję, że dzisiejszy artykuł pomógł Ci w znalezieniu odpowiedzi na pytanie, jaki blat do kuchni wybrać. W Fabryce Mebli znajdziesz bogaty wybór zarówno blatów prostych do kuchni, jak i narożnych wariantów.