Zalety betonu w kuchni
Beton architektoniczny przebojem wdarł się na listę najpopularniejszych materiałów. Początkowo wykorzystywany był przede wszystkim w salonach i przedpokojach. Z czasem ludzie dostrzegli niezwykły potencjał materiału i zapragnęli przemycić go również do innych pomieszczeń. Czy beton nadaje się do kuchni? Wszak jest to wnętrze narażone na częste zmiany temperatur oraz podwyższoną wilgotność. Jak w przypadku większości rozwiązań, także beton w kuchni ma swoje wady i zalety. Dzisiaj zaczynamy od tych pierwszych. Oczywistym plusem betonu w kuchni jest jego wygląd. Materiał jest doskonałą bazą, dzięki której możesz budować aranżację całego wnętrza. Choć beton jest najczęściej wykorzystywany w industrialnych i nowoczesnych kuchniach, to świetnie współgra także z innymi estetykami. Tradycyjny beton posiada szary odcień, ale obecnie na rynku znajdziesz również barwione warianty. Dzięki temu z łatwością stworzysz aranżację swoich marzeń. Jednak czy materiał radzi sobie ze specyficznymi warunkami panującymi w kuchni? Zdecydowanie tak, ale kluczem do sukcesu jest świadoma eksploatacja. Beton wykazuje dużą odporność na działanie wysokich temperatur oraz wody, a przy tym jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Nawet jeżeli na betonową taflę spadnie pokrywka od garnka, nie powinna ona spowodować trwałych uszkodzeń. Rzadko wspomina się o tym, że beton doskonale izoluje akustycznie. Dzięki temu sprzęty kuchenne są słyszane przede wszystkim w kuchni, a nie w całym mieszkaniu.
Wady betonu w kuchni
Beton w kuchni (https://www.fabrykamebli.pl/54-blaty) jest wyjątkowo wdzięcznym materiałem, jednak posiada też swoje wady. Co należy przemyśleć przed zakupem? Beton prezentuje się niezwykle efektownie, ale jest bardzo ciężkim materiałem. Jeżeli decydujesz się na ozdobienie ścian betonem, konieczne jest zamontowanie odpowiednich wzmocnień. Pomoc specjalisty może się przydać również przy montażu betonowej podłogi i blatów. Kolejna wada materiału jest raczej zagrożeniem. Beton powoduje, że wnętrza sprawiają wrażenie chłodnych i nowoczesnych, ale łatwo przesadzić z tym efektem, w rezultacie czego wnętrze traci całą przytulność. Ponadto beton architektoniczny wymaga regularnej impregnacji, która zapobiegnie zbieraniu się wilgoci i rozwojowi pleśni. Środki chronią także przed wnikaniem tłustych zabrudzeń. Ostatecznie to od Ciebie zależy, czy na szali przeważą wady czy zalety betonu w kuchni.